"Wielki rwetes dziś u Basi, bo kapustę Basia kwasi. Szatkownica poszła w taniec, to ci było szatkowanie. Rach ciach, ciach obereczka, już kapusty pełna beczka!"
13 października w ramach realizacji tematów warzywnych dzieci z grupy „Smerfy” uczestniczyły w zajęciu kulinarnym – kiszona kapusta.
W pierwszej części przedszkolaki zapoznały się z walorami smakowymi i zdrowotnymi popularnego polskiego przysmaku, jakim jest niewątpliwie kiszona kapusta. Pani Madzia przedstawiła dzieciom etapy kiszenia kapusty, zaczęliśmy od umycia małych stópek.
Następnie ugniataliśmy tak mocno, aż kapusta puściła sok. Dzieci wytrwale pracowały pod czujnym okiem swoich pań. Na bieżąco do beczki dorzucaliśmy merchew, sól, ziele angielskie i liście laurowe. Pracowaliśmy na przedmiotach, które używali nasi Dziadkowie.
Za około 2 tygodnie sprawdzimy, jak smakuje nasza kiszona kapusta, pełna cennych dla zdrowia witamin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz