poniedziałek, 23 października 2023

Już kapusty pełna beczka

      Październik, to według ludowych zwyczajów i obrzędów, najlepszy miesiąc na  kiszenie kapusty.  Jak mówiło ludowe porzekadło kapustę należało ukisić do końca października, gdyż później mogła się  zepsuć.

Kiszenie kapusty było kiedyś wielkim wydarzeniem, które gromadziło całe rodziny.

O walorach  zdrowotnych i leczniczych kiszonej kapusty wiedziały już  nasze prababcie, dlatego w każdym domostwie nie mogło zabraknąć beczki z  kiszoną kapustą.

Kiszenie rozpoczynało się  wczesnym rankiem, a kończyło  późnym wieczorem. Czas pracy przy kiszeniu kapusty umilano sobie opowieściami oraz  śpiewem. W kiszeniu kapusty pomocne były  również dzieci, które  pomagały w układaniu kapusty w  beczkach, czerpiąc ogromną radość z udeptywania kapusty bosymi stopami.

Tradycja kiszenia jest podtrzymywana również w naszym przedszkolu. Dzisiaj w grupie młodszej od rana było bardzo pracowicie i wesoło. Mamy nadzieję, że ukiszona przez nas  kapusta będzie równie dobra, jak kapusta  naszych babć i niebawem zrobimy z niej pyszne, zdrowe surówki z mnóstwem witamin. 

Czekamy  niecierpliwie.


























































2 komentarze:

  1. Super zabawa i super nauka dla maluszków pięknie

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniale.
    Brawo za pomysł i wykonanie!

    OdpowiedzUsuń