Październik, to według ludowych zwyczajów i obrzędów, najlepszy miesiąc na kiszenie kapusty. Jak mówiło ludowe porzekadło kapustę należało ukisić do końca października, gdyż później mogła się zepsuć.
Kiszenie kapusty było kiedyś wielkim wydarzeniem, które gromadziło całe rodziny.
O walorach zdrowotnych i leczniczych kiszonej kapusty wiedziały już nasze prababcie, dlatego w każdym domostwie nie mogło zabraknąć beczki z kiszoną kapustą.
Kiszenie rozpoczynało się wczesnym rankiem, a kończyło późnym wieczorem. Czas pracy przy kiszeniu kapusty umilano sobie opowieściami oraz śpiewem. W kiszeniu kapusty pomocne były również dzieci, które pomagały w układaniu kapusty w beczkach, czerpiąc ogromną radość z udeptywania kapusty bosymi stopami.
Tradycja kiszenia jest podtrzymywana również w naszym przedszkolu. Dzisiaj w grupie młodszej od rana było bardzo pracowicie i wesoło. Mamy nadzieję, że ukiszona przez nas kapusta będzie równie dobra, jak kapusta naszych babć i niebawem zrobimy z niej pyszne, zdrowe surówki z mnóstwem witamin.
Czekamy niecierpliwie.
Super zabawa i super nauka dla maluszków pięknie
OdpowiedzUsuńWspaniale.
OdpowiedzUsuńBrawo za pomysł i wykonanie!